Reklama
 
Blog | Daniel Kvasnička

Elegance

Politika je spasitelská činnost. A skutečně taková musí být. Musí zachraňovat. Musí být vizionářská. Musí být do jisté míry plošná a do stejné míry spravedlivá. Už staří Hebrejové říkali, že zákon není to samé, co spravedlnost. A v tomto konceptu je místo také pro milosrdenství. To trojí vyjadřuje staré principy.

Realita je jiná. Ve skutečnosti je velmi těžké držet se těchto tří pilířů, protože v běžném politickém životě se většina času točí kolem osobní neshody a nevraživosti několika stovek zastupitelů a nejenom jich, ale dokonce jejich úředníků. Ten náš svět valem ztrácí racionalitu. A přitom by by měl dospívat do elegance.

Jsme společností apateistů, jak říkají odborníci. Nikoli ateistů. Stačí nemoc, nebo odcházení. A nemusí to být hned umírání, i když i v něm jsme dospěli a nebo dospíváme – dáno výrazným počtem úmrtí v pandemii posledních let. Když to přijde, jsme ochotni opustit apatii a potřebujeme něco jako modlitbu, či chceme alespoň meditovat (kdybychom to uměli) a nebo se alespoň nějak usebrat v přírodě či při hudbě. A je to tak správně, ať to dělá každý tak, jak rozumí!

Reklama

Není ostudou mít v té chvíli poblíž někoho, kdo při doprovázení nevnutí hned formuli na opakování, ale naopak ujistí, že přesně tohle, co děláme ze srdce, je správně. A to je osoba, které se někdy říká kaplan. Možná je na čase, abychom docenili historii našich zemí a jejich kulturní archetypy. Jsme křesťanskou civilizací, neseme rysy židovské i antické. A s touto civilizací nám také patří obyčejná modlitba, jako nástroj vedoucí k rozumnosti, smíření a k novým silám na práci.

Kaplan zastupitelských sborů může hrát roli obřadníka, tak byste to našli třeba ve americké sněmovně či senátu, ale tam je to od počátku těchto institucí. A léty se dobře v této roli střídají lidé, kteří mají svou roli bez ohledu na církev. Přivedou na řečniště i tibetského mnicha, hinduistu či židovskou rabínku, aby se modlili.

Já bych kaplanovo místo na druhé straně viděl také v roli těch, kteří se postaví blízko dveří, když přijde příval šílených útočníků a začnou devastovat Kapitol. Do cesty se takovým lidem, často nábožensky zmateným, postavil v lednu 2021 černošský strážce pořádku v Kapitolu a odvedl jejich zájem jinam, zastupitelé se tak mohli ztratit v bezpečí. Po kaplanovi bych požadoval, aby dělal svým institucím dobré jméno a vytvářel či restauroval dobré mezilidské vztahy na všech úrovních těchto institucí.

Ve zmíněných amerických institucích, v horní a dolní komoře jsou kaplani, kteří jsou voleni senátem a sněmovnou. Vybírá se běžně z několika adeptů prostou volbou. Adepty stanoví nějaký nominační výbor na základě dohody jednotlivých klubů. Podobně by mohla být narýsována volba kaplana našich zastupitelských sborů, pokud se na ní zastupitelé shodnou. Je možné pak v nějakém omezeném funkčním období svěřit mandát člověku, který bez rozdílu vyznání bude doprovázet radosti i zápasy našich zastupitelů. A to nejen těch, kteří patří k některým z větších církví. Ba, bude hájit soukromí apateistů a stát jim elegantně nablízku, když budou potřebovat.