Reklama
 
Blog | Daniel Kvasnička

Milostivé léto

Milostivé léto je blbost! Tedy ten název, který si někdo vymyslel. Milostivé léto ve skutečnosti je pojem z Mojžíšových zákonů. Je to termín biblický. Nebudu zdržovat přesnými citacemi, ale podstatou biblického milostivého léta je, že se každý padesátý rok udělala tlustá čára a všechny (!) dluhy se odpustily a majetkové transakce člověka v nouzi vrátily. Situace se navrátila do bodu nula a člověk získal novou šanci začít od začátku. Dodejme dvě věci: Milostivé léto bylo pro úzké společenství izraelského národa, kde se díky dalším mojžíšovským zákonům nedalo kalkulovat a podvádět. A navíc, sám Hospodin někdy svou milost vyvažoval razantními tresty. Ty nechceš, nevážíš si toho? Pak je tu i v podání rabína Ježíše vězení – dokud nezaplatíš všechny dluhy, jak se píše v evangeliu. A ta druhá věc – a v tom je milostivé léto v českých podmínkách stejné – Izraelitům se jej aplikovat moc nechtělo, jak si stěžují proroci doby královské. Žádné dluhy neodpouštěli, otroky nepropouštěli a když, tak je hned ujařmili znova.

Když poslouchám prezidenta exekutorské komory, mám podobný dojem. Slyším stesky člověka, který zvýrazňuje svou práci a práci kolegů navíc a dokazuje zákonodárcům, že tak účinné to milostivé léto zase až tak nebylo. Zvláštní… A ještě licitují o odměnách, mluví o spravedlnosti a férovosti. Vydělávat se přece musí! Kdo ale vidí přes rameno exekucí, ten ví, že vydělávat peníze za nic, tedy za šustění papíry, není tak složité!

Přitom já mám informace od občanské poradny, že nebylo rozhodující to, že člověk chtěl a požádal a milostivé léto se na něj vztahovalo, ale zda poslali správci jeho dluhu či věřitelé – například i města – doklady o dluhu včas. Pakliže je poslali týden před koncem lhůty tohoto léta, pak není divu – milostivé léto nebylo využito.

Je to natolik citlivá věc, že se těším, až přijde babí léto! A prosím o něj.

 

Reklama